چند سال است که مو ضوع تورم و به اصطلاح هدفمند کردن یارانهها بحث روز شده و عموم مردم اعم از کارشناس و غیر کارشناس در باره آن بحث و مذاکره دارند و موضوع داغ رسانههای داخلی و خارجی است. من هم، طبیعتا چیزهایی را شنیده و گاهی اظهار نظر کردهام و هر چند که ادعای اطلاعات کافی در این زمینه نداشته و ندارم ولی به دلیل حساسیت نسبت به مسائل اجتماعی و سابقه نمایندگی در مجلس شورای اسلامی و ارتباط با بعضی مسئولین مربوطه، برداشتها و نظراتی داشته و دارم و از طرفی دیدگاه کسانی که مستغرق در مسائل روز مره و درگیریهای سیاسی و حزبی و جناحی نیستند، هم حساب و جایگاه خود را دارد و چه بسا برداشتهای این گونه افراد زوایایی را مشخص نماید که از دید کسانی که در گود جریانات حاد غوطه ورند مخفی مانده باشد. و در هر صورت به نظرم رسید بعضی از برداشتها و نظرات خود را وارد سایت نمایم:
مسلما پرداخت یارانهها به طور غیر مستقیم به هدف اینکه آنچه مورد احتیاج عموم مردم است با قیمت مناسب و کمتر از قیمت واقعی در دست رس مردم قرار گیرد در تعدیل و توزیع عادلانه ثروت نقش مؤثردارد و تا حدود قابل توجهی از مشکلات اقتصادی اقشار ضعیف و متوسط جامعه میکاهد. پرداخت یارانه تا حدودی در رژیم گذشته هم وجود داشت و از جمله نان به قیمت کمتر از قیمت واقعی به مردم میرسید. بعد از انقلاب در اثر تحریمها و در طول جنگ هشت ساله این امر گسترده تر و عمیق تر شد. پرداخت یارانه به خودی خود دلیل بر ضعف اقتصادی نیست ولذا در کشورهای صنعتی ثروتمند هم به بعضی از بخشهای اقتصادی یارانه پرداخت میشود. حدود ۲۸ سال قبل که آلمان رفته بودم به من گفتند دولت به قطارهای اینجا یارانه میپردازد که مردم کرایه ارزان تری بپردازند. ولی این امر در کشور ما بسیار گسترده و عمیق شده و به صورت زیانباری در آمده. وقتی در مجلس بودم هم با پرداخت یارانه مخالف بودم چون دیده بودم که گازائیل به دلیل پرداخت یارانه در کشور ما ارزان است و به کشورهای عربی نفتی قاچاق میشود و احساس میکردم که عواقب زیانباری در پی دارد.
وقتی آقای هاشمی به ریاست جمهوری انتخاب شد هم نظر خود در باره این مطلب را به ایشان عرض کردم و ایشان به دقت به پیشنهادات من توجه کرد و ظاهر حال هم حکایت از این داشت که به طور اجمال با این پیشنهاد موافق است و به طوری که از بعضی دوستان شنیدهام اصلاح وضع یارانهها در دولت آقای هاشمی و آقای خاتمی هم مطرح بوده ولی به دلائلی این امر به تاخیر افتاده است.
به نظر این جانب پرداخت یارانهها به این گستردگی مصلحت نیست خواه به طور غیر مستقیم پرداخت شود و خواه به طور مستقیم و به اصطلاح به صورت هدفمند. و در هر صورت مضراتی در پی دارد که به مراتب بیش از سود آن است و توجیهاتی که برای آن مطرح و تکرار میشود حتی در صورتی که صحیح و توام با صداقت باشد هم یک بعد این برنامه است و سایر ابعاد آن پیامدهای ناخوشایندی در پی دارد که سالهای بعد خود را نشان میدهد. هر چند که برای مخفی کردن آثار منفی آن توجیهات دیگری به صحنه آورده شود.
پیشنهادات:
هر گونه برنامه ریزی در این امور باید شفاف و روشن و صریح باشد که اکثریت مردم بتوانند صحت و صداقت آن را دریابند ونیازی به توجیهات پر پیچ و خم و گیچ کننده نداشته باشد که هر توجیهی سؤالات و شبهات دیگری تداعی کند و توجیهات دیگری برای رفع آنها به صحنه آورده شود و همین طور توجیهات به طور مسلسل بر سر مردم ریخته شود و روز به روز بر تشویش اذهان عمومی افزوده شود.
۲۵ آبان ۱۳۹۲